Varför torka mat?

Till vardags är det kanske inte självklart med torkad mat, men den finns där. I form av t ex potatis- och rotmos, torkad frukt, torkade kryddor och torkat renkött.

När det gäller friluftsmat är torkade produkter mer självklara på t ex fjällvandringen eller paddelturen.

Det finns många fördelar med att själv torka sin mat,

  • möjligheten till variationer och goda rätter blir nära oändlig.
  • hållbarheten blir mycket lång.
  • det blir betydligt billigare än t ex frystorkad tur-mat.
  • vikten är av betydelse för t ex en fjälltur.
  • du vet vad din mat består av.
  • du har en trevlig sysselsättning.

Torkmetoder och torktider

  • Lufttorkning - tar ofta lång tid, bör ske svalt och i mörker.
  • Ugnstorkning - ockuperar ugnen och tar tid.
  • Evermat/Hushållstork - snabbast, tar liten plats, drar minst energi.
På den här hemsidan visar vi i första hand hur du torkar med Evermat Hushållstork.
Evermat har både termostat och timer. Termostaten är viktig eftersom det gäller att torka maten, temperaturen bör därför inte överstiga 50°. Blir temperaturen för hög så kokas maten och den förlorar då både närings- och smakämnen.