Förbehandling före torkning

Förvällning, saltning, sockring och stekning kan förekomma.

Torkningsråd för olika råvaror,

frukt, grönsaker, kryddor, rotsaker, svamp, kött och fisk.

Frukt

Bananer
Torkas vid max. 50° Torktid ca. 6 tim
Bananer skall inte vara övermogna utan fasta i köttet. Skär bananerna i ungefär 3 mm skivor. Torka tills de känns läderartade, vänd skivorna under torkningen.

Jordgubbar
Torkas vid max. 50°. Bären skall vara mogna och fasta i fruktköttet. Rensa bort alla övermogna bär. Små jordgubbar delas på mitten och "slutkanten" skärs bort för att förkorta torktiden. Större jordgubbar skärs i 2-3 mm tjock (tunna) skivor. Stryk över ollans botten med en tyglapp lätt fuktad i olja, Det får inte rinna. Jordgubbarna är färdigtorkade när de känns sega och läderartade.

Kiwi
Torkas vid max. 50°C Torktid 4-5 tim
Skala frukten med potatisskalare och skär den i ungefär 3 mm skivor med en vass kniv. Olja ollan lätt och torka tills skivorna känns läderartade.

Krusbär
Torkas vid max. 50°C Torktid malda: 4-5 tim
Mogna krusbär, inte övermogna för då är skalet segt, kärs i mixer eller mals i kvarn. Man kan söta den malda massan, dock inte för mycket så att den blir
tunnflytande. Klipp till 3/4 av ollans botten i smörpapper, olja det lätt och bred ut moset. Se till att den understa ollans smörpapper inte ligger över fläkten, cirkulationen försämras då.
"Pannkakorna" är färdiga när de känns sega och läderartade. Klipp i bitar till godis.

Plommon
Torkas vid max. 50°C Torktid ca. 7 tim
Plommonen skall vara mogna, men inte övermogna. Tvätta plommonen vid behov och torka dom. Dela plommonen i klyftor, ju större snittyta desto fortare
går torkningen. Små plommon kan delas i halvor. När plommonen känns läderartade är de färdigtorkade.

Äpplen
Börja med 50° i 2 tim, därefter 40° i 2-3 tim.
Är skalen fula bör äpplen skalas, annars är det en smaksak. Äpplet skivas i ungefär 2 mm tjocka (tunna) skivor eller i klyftor, men då tar torkningen längre tid. Vid torkning av en större mängd äpplen, är det mer rationellt att torka som efter gammalt recept. Torka äppelringarna på käppar eller grova snören, så mörkt, luftigt och varmt som möjligt.
*Det finns en speciell äppelskalare som samtidigt kärnar ur och skivar äpplen. Mycket praktiskt till många äpplen.

Grönsaker

Gul lök
Torkas vid max. 40°C Torktid 6-7 tim.
Torkad gul lök är något som går åt i mängder under vintern. Om man inte har tillgång till egen lök så köp mycket då den är billig. Skala löken och skär den tvärs över i ungefär 3-4 mm skivor. Tag isär lökringarna så mycket som möjligt och bred ut på ollorna. Under torkningen flyttas ollorna och vrids, men rör om i dom emellanåt så går torkningen fortare. När löken känns torr och krispig är den klar. Visst kan det lukta starkt och tårarna rinner lite, men det är bättre att ta detta på en gång och sen alltid ha torkad lök till hands.

Vitkål
strimlas fint innan den förvälls någon minut i lättsaltat vatten och därefter torkas i ugnen.

Gurka
Torkas vid 40°C Torktid 90 min.
Slanggurka eller s.k. Västeråsgurka. Skala gurkan med en potatisskalare eller skiva den med en osthyvel.
Stryk över torkolIan med lite matolja på en tyglapp (det får inte droppa olja om ollan) så fastnar inte gurkskivorna. Bred ut gurkskivorna på ollorna och vänd skivorna efter en stunds torkning. Torka tills gurkskivorna känns som torra höstlöv. Gott som chips.

Nässlor
Torkas vid max. 35°C Torktid ca, 3 tim
Plocka aldrig nässlor vid starkt trafikerade vägar, nära fabriker eller ladugårdar, där är nitrithalten hög. Börja skörda nässlorna tidigt, då de är riktigt späda, eller ta bara topparna på halvvuxna exemplar. Har nässlorna vuxit upp helt så klipp av dem och nya små skott kommer upp. Plocka bort stjälkar. Skölj nässlorna vid behov eller skaka dem i en handduk, så fastnar småskräpet där. Bred ut nässlorna på ollorna, skifta ollorna och vrid stapeln. När blad kan söndersmulas är de färdiga för förpackning.

Purjolök
Torkas vid max. 40°C Torktid 4-5 tim
Dela purjon på längden, skölj den noga ren från jord och grus. Skär purjon i bitar ca. 1 cm. Förvällning behövs ej, men färgen på purjon bibehålles bättre om man förväller. Det går snabbt. 1-2 min när purjon är tunn. Gott till soppor, grytor och smulad på ostsmörgås.

Tomat
Torkas vid max. 50°C Torktid 5-6 tim
Torkade tomater är en stor tillgång i matlagningen under vinter och vår. De behåller sin röda färg och luktar sommar. Skär med vass kniv tomaterna i skivor, ca 3 mm. Torkollarna kan bestrykas med en lätt oljad tyglapp, detta för att undvika att tomatskivorna fastnar på ollan. Vänd tomatskivorna efter ungefär 30 min och låt som vanligt ollorna byta plats och vrid ollorna ett halvt varv. I olika slag av grytor är det gott med torkade tomater, lägg i dem mot slutet av kokningen och låt dem puttra med. Om tomaterna förvaras för varmt förlorar de sin spänst och börjar lukta och smaka som ketchup.

Ärtor och Bönor
Torkas vid 40°C, max. 50°C Tortid 4-8 tim
Snoppa och ansa. Förväll i lätt saltat vatten. Bönor och ärtor skärs på snedden för att förkorta torktiden. Torktiden för bönor är väsentligt längre än för ärtor.

Kryddor

Dill
Dillbladen torkas på max 30° i ca 2 tim. Stjälkarna torkas på max. 40° i ca 4 tim.
Noppa av dillbladen och bred ut dom på ollorna. Stjälkarna klipps i 1 1/2 cm. bitar. Torkas på egna ollor.

Gräslök
Torkas vid max. 35°C. Torktid 2-3 tim.
Rensa gräslöken väl, torka den oklippt eller klipp de i bitar om 2-3 cm.

Persilja
Blad torkas vid max. 35°C Torktid ca. 3 tim. Stjälkar torkas vid max. 40°C Torktid ca 4 tim
Skilj stjälkar och blad åt och torka på skilda ollor. Bäst smak har den storbladiga persiljan. Kruspersilja används i färskt tillstånd mest som dekoration, då smaken inte är så framträdande.

Svamp

Svamp
Börja med 40° och öka till 50° mot slutet, Torktid: skivad svamp 4-6 tim. Hackad svamp 2-3 tim.
Kontrollera med en aktuell svampbok vilka arter som är bra matsvampar och vilka som behöver kokas av. Nya rön gör att en äldre svampbok saknar dessa uppgifter. Vid hemkomsten tas svampen om hand snaras möjligt. Små exemplar av kantarell, höstkantarell och rödgul trumpetsvamp kan torkas
hela och användas som dekoration av kötträtter, i sås eller stuvningar. Dela de större svamparna och torka de olika sorterna var för sig på ollorna. Torka tills bitarna känns spröda. Torkad pulveriserad svamp är en god krydda i olika rätter.

Murklor
Torkas vid 40°C och 50°C Torktid 4-6 tim 40°C i början, högre mot slutet Murklor är ett kapitel för sig, beroende på gifthalten i en del av dem. Stenmurklan är den vanligaste och godaste murklan, men hör också till de giftigaste. Ett lättflyktigt gift som är farligt även i små mängder. Vid transport av murklor i bil skall de forvaras i bagageutrymmet. Sov aldrig i ett rum där murklor förvaras. Rensa murklorna noga: skär bort den nedersta delen, dela murklorna och plocka bort skräp och insekter. Skölj och låt rinna av. Bred ut murklorna och torka tills de känns hårda.

Koka av murklorna före tillagningen. Lägg den torkade svampen i rikligt med rumstempererat vatten i 1/2-3 tim, beroende på murkelart och hur stora bitarna är. Värm sedan upp murklorna i blötläggningsvattnet, långsamt. Låt koka i 5 min. Slå bort vattnet. Håll på nytt och koka åter i 5 min. vattnet slås bort. Sen är det klart att laga till delikatessen till en härlig sås.

Rotsaker

Rotsaker skalas och skärs i c:a 2 mm tjocka skivor på tvären. Skivorna förvälls i kokande, lättsaltat vatten 3 – 4 minuter. Sköljs därefter i kallt vatten. Låt skivorna rinna av. Lägg på ollorna och torka i 50°.

Kött

Helt kött kan marineras innan det torkas. Stora bitar av kött skärs i längder, tjocka som falukorv. Lägg köttet i marinad c:a 1 - 2 dygn. Lägg dem därefter i frysen ett par timmar. Sen är det enkelt att skära köttet i tunna skivor. Olja lätt ollornas galler och lägg på köttskivorna. Torka i 50°. Köttbitarna skall kännas som läder, när de är färdiga.

Malet kött. Mal gärna köttet själv. Med extra mager nötfärs, blir resultatet mycket bra. Fläskfärs går bra, om man köper skinkfärs, 10% fett. Vanliga fläskfärs är för fet och man riskerar att den härsknar. Fågelfärs är mager och ger ett bra torkresultat.
Stek färsen utan fett. Rör hela tiden, så den blir smågrynig. Skall inte brynas. Låt rinna av på hushållspapper. Lägg färsen på ollorna och torka i 50°. Färsen är klar då den är knastertorr. Lägg den i plastpåse och frys den.

Fisk

För att torka fisk med hjälp av en hushållstork krävs det lite erfarenhet sägs det.
Har du erfarenhet av detta? Kontakta oss gärna och tala om för oss hur du gör.