Nästan allt går att torka,

bär, frukt, grönsaker, kryddor, rotfrukter, svamp, kött och fisk. För bästa resultat ska råvarorna vara fräscha och av hög kvalitet. Torkad mat kan klara sig i flera år, den förvaras helst svalt och mörkt.

Frukt och grönsaker

är lättast att tork på grund av det höga vatteninnehållet. Grönsaker skärs i tunna skivor eller strimlas, ju tunnare desto fortare går torkning, svällning och tillagning. Grönsaker med lång koktid bör förvällas innan torkning. Frukt och bär bör skivas.

Kryddor

Svamp

Rotfrukter

skivas eller tärnas och förvälls därefter.

Kött

skall vara av hög kvalitet, färskt och fettsnålt. Tex älg, ren, nöt, lamm och fågel. Skärs i strimlor och tillagas innan torkning. Köttfärs går utmärkt att torka, även färdig köttfärssås. Det går också med fläskkött men det får ha högst 10% fett.

Fisk